Over Ton

In 1975 (ik was 13 jaar) kwam er bij ons in huis een platenspeler. Reden genoeg om met mijn spaargeld naar de plaatselijke muziekwinkel te gaan. Beginnend bij de A de albums doorneuzend, kwam ik al bij de B een album tegen waarvan de prachtige hoes me aansprak: een foto van vier er vrij identiek uitziende jonge mannen in een herfstig landschap. Ik had nog nooit van hen gehoord, omdat er bij ons thuis alleen naar klassieke muziek geluisterd werd, maar wat ik zag vond ik zo mooi, dat ik de gok gewaagd heb en zeventien gulden en vijfennegentig cent neer heb geteld voor mijn eerste lp.

Het bleek een kennismaking voor het leven. Wat ik eenmaal thuis gekomen hoorde maakte zoveel indruk dat ik in no-time elk album van The Beatles (want zij waren het natuurlijk) dat ik kon vinden heb aangeschaft. Albums die ik vervolgens heb grijsgedraaid.
Toen ik naar het Conservatorium ging heb ik van muziek mijn vak gemaakt en ben ik The Beatles ook om andere dan puur emotionele redenen gaan waarderen. Hun songs bleken ook muzikaal-technisch gezien ongelooflijk goed te zijn.

Nadat ik columns ben gaan schrijven over The Beatles hebben deze vrij snel een plekje gevonden op de site van de Nederlandse Beatlesfanclub. En nu is er dus deze website waarbij de stukjes een plek hebben gevonden in mijn eigen ‘Beatles-omgeving’.
In deze columns wil ik, naast muzikaal-inhoudelijke analyses, mijn herinneringen aan opgroeien met The Beatles en Beatles-gerelateerde verhalen en achtergrondinformatie delen, om zo gelijkgestemden te ‘ontmoeten’ in de schoonheid en vreugde die bezig zijn met deze fantastische band met zich meebrengen.

Ton Steintjes